من خجالتی هستم چه کار کنم؟

من خجالتی هستم چه کار کنم؟

من خجالتی هستم چه کار کنم؟

از خیلی از مخاطبانم شنیده ام که می گویند: من خجالتی هستم چه کار کنم؟ و یا اغلب این سوال را دارند که چطور فن بیان خوبی داشته باشیم؟  و چه کار کنیم تا در میان جمع خجالت نکشیم و بتوانیم خوب صحبت کنیم؟

در این مقاله قصد دارم به پاسخ این سوالات و اینکه اصلا به چه کسی فرد خجالتی می گویند؟ بپردازم و راه کار هایی برای بهتر صحبت کردن و دیده شدن در جمع را به شما ارائه دهم.

 

به چه کسی خجالتی می گوییم؟

اغلب به افرادی که کم حرف و گوشه گیر هستند و در جمع ها شرکت نمی کنند و یا اظهار نظری نمی کنند، خجالتی می گویند.

اما ممکن است این قضاوت در مورد افراد با این ویژگی ها نادرست باشد، زیرا افراد درونگرا هم این ویژگی ها را دارند ولی ممکن است اصلا خجالتی نباشند.

 

خجالتی لودن

 

در واقع ما فرد ذاتا خجالتی نداریم ما رفتارهای خجولی گری داریم.

یعنی یک فرد دارای رفتارهای خجولی گرانه ، زمانی که باید رفتار درستی از خود بروز دهد این کار را انجام نمی دهد.  یا رفتار نادرست را با این که می داند اشتباه است انجام می دهد.

مثلا وقتی حقوق یک فرد خجول پایمال می شود می داند که حق او پایمال شده است ولی به خاطر خجالتی بودن حرفی نمی زند ، ولی از درون پر از خشم و کینه می شود.

یا در مثال دیگری فرض کنید شخص خجول وارد یک محیط جدید شده است و نمی داند که کجا باید برود و یا چه کار باید انجام دهد؟ با این که می تواند از افراد دیگر در این مورد سوالی بپرسد ولی این کار را نمی کند و ممکن است ساعت ها وقت خود را تلف کند.

 

چرا از صحبت کردن در جمع خجالت می کشیم؟

اینکه برخی افراد از صحبت کردن در جمع خجالت می کشند دو دلیل می تواند داشته باشد:

اول اینکه خجالتی هستند و اعتماد و باور درونی نسبت به خودشان ندارند.

دوم اینکه در مورد موضوعی که باید صحبت کنند اطلاعات کافی ندارند و یا مهارت های لازم را برای خوب صحبت کردن بلد نیستند.

افراد دسته اول اغلب در همه جمع ها نمی توانند خوب صحبت کنند.

و افراد دسته دوم معمولا در جمع های خانوادگی و دوستانه راحت هستند ولی در محل کار یا موقعیت های جدید اعتماد به نفس کافی برای صحبت کردن را ندارند.

 

خجالت از صحبت کردن در جمع

 

بنابراین نبود مهارت و اطلاعات کافی، چه در زمینه خوب صحبت کردن و چه در زمینه موضوع مورد بحث، باعث می شود تا افراد از قرار گرفتن در موقعیت فرار کنند.

و با هر بار فرار و دوری از قرار گرفتن در موقعیت جدید اعتماد به نفس شان کمتر و کمتر شده و این چرخه معیوب تکرار می شود تا جایی که فرد احساس بدی نسبت به خود پیدا می کند و فرصت هایش را از دست می دهد.

پس اگر شما هم جزو افرادی هستید که به دلیل نداشتن مهارت در چرخه معیوب خجولی گری گیر افتاده اید لازم است مهارت های خود را در زمینه کاری تان یا هر زمینه ای که در آن اعتماد به نفس کافی ندارید افزایش دهید.

 

چند راهکار برای رفع خجالتی بودن

بهترین راهکار برای رفع خجالت این هست که خودتان را در موقعیتی که از آن فرار می کنید قرار دهید و به دل ترس هایتان بروید، آن وقت هست که می بینید آنقدر ها هم که فکر می کردید کار سخت و وحشتناکی نبوده است.

اما اگر باز هم می ترسید نگران نباشید با روش هایی که به شما خواهم گفت غلبه بر خجولی گری برایتان راحت تر خواهد شد.

تمرین تصویر سازی ذهنی 

بدون شک قوی ترین روش ، تصویر سازی ذهنی است. اگر بتوانیم اتفاقات خوب و مثبت را مدام در ذهن خود تکرار کنیم قطعا در واقعیت هم اتفاق خواهند افتاد. این جمله را به خاطر بسپارید که: مغز ما باور می کند حتی اگر دروغ باشد.

اگر قبلا در ذهن خود ترس هایتان را تصور می کردید و به خود می گفتید که “تو نمی توانی در جمع صحبت کنی” و “تو خجالتی هستی” ، حالا در ذهن خود تصور کنید که شما به راحتی با افراد ارتباط می گیرید ، خوب صحبت می کنید و در جمع اظهار نظر می کنید.

حتی اگر فکر می کنید ممکن است مسئله ای رخ دهد در ذهن خود برای آن مسئله راه حل مناسب را پیدا کنید سپس تصور کنید و ببینید که همه چیز خوب پیش می رود.

مطمئن باشید که ذهن ما چنان قدرتی دارد که اگر بتوانیم در ذهن خود موفق شویم در واقعیت هم موفق می شویم.

 

رفع خجالت

تمرین سناریو همه چیز واقعی

اگر جلسه یا قرار ملاقاتی دارید و یا قرار است که در جمعی صحبت کنید، سعی کنید شرایط واقعی را شبیه سازی کنید.

مثلا همان لباسی که قرار است بپوشید را بر تن کنید ، اگر قرار است نشسته صحبت کنید بنشینید. اگر قرار هست ایستاده صحبت کنید بایستید و به تنهایی در موقعیت شبیه سازی شده تمرین کنید.

با این تمرین شما آمادگی بیشتری برای قرار گرفتن در موقعیت اصلی را دارید و مغز شما تصور می کند که یک بار یا چند بار قبلا این موقعیت را تجربه کرده بنابراین ترس و استرس کمتری خواهید داشت.

فیلم گرفتن از کارها و صحبت های خود

شروع به صحبت کنید در حالی که فیلم خودتان را ضبط می کنید، سپس فیلم را دوباره مشاهده کنید و به لحن و زبان بدن و نحوه بیان کلمات دقت کنید و ایرادات خود را اصلاح کنید و هر بار همین کار را تکرار کنید تا مسلط تر شوید.

ارتباط چشمی بسازید

افراد خجالتی اغلب از نگاه کردن به چشمان فرد مقابل واهمه دارند و تلاش می کنند تا جایی که می توانند با فرد مقابل ارتباط چشمی نداشته باشند. پس اگر می خواهید فرد خجالتی نباشید هنگام صحبت ارتباط چشمی را تمرین کنید و هرگز سر به زیر نباشید.

لبخند بزنید

افراد خجالتی اغلب چهره عبوس و زبان بدن خنثی دارند و این نشان دهنده احساس گناه ، خشم یا استرس وجودشان هست ولی اگر لبخند روی لب داشته باشند ، ذهن افراد دیگر ناخود آگاه در مورد آنها قضاوت نکرده و به آنها خجول گفته نمی شود.

زیرا لبخند زدن یکی از ویژگی های افراد خوش رو و با اعتماد به نفس هست. بنابراین لبخند زدن را جدی بگیرید.

امیدوارم که با انجام تمریناتی که در این مقاله ارائه شد اعتماد به نفس کافی برای صحبت در جمع را بدست آورده و با خجولی گری برای همیشه خداحافظی کنید.

البته به خاطر داشته باشید که رفع خجالت و کسب اعتماد به نفس هم یک مهارت هست و همانند مهارت های دیگر با تمرین بدست می آید و تنها اقدام کردن هست که ما را در هر زمینه ای قوی تر می کند.

این مقاله را با این جمله زیبا به پایان می رسانم :

 

برای رفع خجالتی بودن نمی توانیم بنشینیم و منتظر تغییر باشیم باید خودمان را در موقعیت جدید قرار دهیم و از ترس هایمان عبور کنیم.

 

 

این مقاله را هم از دست ندهید :

“چطور فردی با نشاط و پر انرژی باشیم؟”

زهرا ابراهیمی هستم مدرس ، مشاور و سخنران در حیطه مهارت های ارتباطی و فروش . علاقه مند به حوزه ارتباطات ، روابط بین فردی و فروش هستم و به افراد کمک کنم تا روابط خوبی را تجربه کنند و زندگی بهتری برای خود و اطرافیانشان بسازند .

ورود به اینستاگرام
مقاله های مرتبط :

دیدگاه خود را بیان کنید :

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *